Nasze Piwa

Złoto Brovarni Jasne

Prawdziwe piwa od setek lat powstają z chmielu, słodu, wody i drożdży.  W gronie prawdziwych piw znajdziemy ikony światowego piwowarstwa, które wymagają doskonałych surowców i browarniczego kunsztu. Tak właśnie powstaje piwo Złoto Brovarni. Cztery podstawowe surowce nadają mu cech przypisanych tylko prawdziwym piwom. Słód jęczmienny, ciało tego piwa dostarcza mu pełni smaku i delikatnych karmelowo – miodowych nut. Dusza czyli chmiel daje wytrawną, idealnie zrównoważoną goryczkę i aromat. Woda to jego charakter, jej jakości zawdzięcza krystaliczny smak i doskonałe zrównoważenie wszystkich cech, drożdże zaś to życie, które sprawia że piwo syczy przyjemnie podczas nalewania a jego smak i zapach to dziesiątki drobnych nut, które składają się w symfonię aromatu. Złoto Brovarni to piwo pozornie proste i zdecydowane, które jednak daje się odkrywać na dziesiątki sposobów.  Wyraźna goryczka sprawia, że doskonale nadaje się jako pobudzający apetyt aperitif oraz dodatek do mięsnych, zdecydowanych w smaku potraw.  Złoto Brovarni pozwala długo cieszyć się smakiem najbardziej treściwych potraw jak żeberka czy golonka. Każdy łyk tego piwa przemywa język przygotowując go na nowe doznania i orzeźwiając kubki smakowe zaś długi goryczkowy finisz stanowi idealne zwieńczenie uczty.

Starogdańskie Ciemne

Piwa ciemne najczęściej kojarzą się ze słodkim smakiem i aromatem. Starogdańskie zdecydowanie wyłamuje się z tego schematu. Jego siłą jest wielowymiarowość i złożoność smaku  i zapachu. Piwo Starogdańskie powstaje z ciemnych, prażonych i palonych słodów. Dzięki temu piwo to nabiera zapachu  karmelu i gorzkiej czekolady ale także wytrawnej palonej goryczki, która orzeźwia zmysły jak dobra kawa. Tajemnicą złożonego smaku tego piwa jest połączenie słodkich nut czekolady, orzechów i karmelu z wyraźnymi wytrawnymi akordami ciemnego chleba i świeżo palonej kawy. Pijąc piwo Starogdańskie doświadczamy ewolucji smaku od delikatnego wstępu poprzez wyraźne rozwinięcie aż do zdecydowanego finiszu. Dzięki temu układowi cech smakowo  - zapachowych piwo Starogdańskie jest idealnym piwem deserowym, które może akompaniować czekoladowym ciastom, lodom lub same w sobie stanowić zakończenie posiłku. Jego ciemna strona aromatu sprawia, że nadaje się także do podkreślania smaku zawiesistych pieczeniowych sosów, kaczki z jabłkami czy grillowanych mięs.

Pszeniczne

Brovarnia Pszeniczne to unikalny styl piwa, który łączy w sobie kluczowe cechy piwa idealnego. Dzięki zawartości słodów pszenicznych i technologii górnej fermentacji piwo to charakteryzuje się niezwykle oryginalnym bukietem zapachowym. Owoce, goździki i delikatne nuty chmielowe sprawiają, że piwo to jak żadne inne orzeźwia i jednocześnie syci zmysły. Drobne, musujące nagazowanie piwa połączone z wyraźnym cierpkim posmakiem sprawia, że piwo Brovarnia Pszeniczne idealnie nadaje się do tonowania letnich upałów, jednak równie dobrze podkreśla smak potraw o delikatnym, złożonym smaku. Podając to piwo do ryb, nadajemy im lekkiej, rześkiej kwasowości, zaś drób w jego towarzystwie nabiera delikatnego ziołowego aromatu. Brovarnia Pszeniczne to również doskonały akompaniament jasnych sosów i sałatek ze świeżych warzyw. Zgodnie z bawarską tradycją ten styl piwa pełni także funkcję śniadaniową ożywiając smak rogalików i gotowanych kiełbasek.

Specjalne Piwa Limitowane

Piwo AIPA to absolutnie nowe i unikatowe piwo uwarzone w Brovarni Gdańsk. Była to pierwsza warka uwarzona w Polsce w browarze restauracyjnym i druga w kraju. Piwo IPA jest najbardziej chmielowym piwem w historii piwowarstwa. Do osiągnięcia aromatu i goryczki piwowar Brovarni Gdańsk użył aż pięciu odmian chmielu: citra, simcoe, chinook, tomahawk, willamette. Jednym  z większych atutów piwa jest chmielenie na zimno. Ta unikatowa technologia była jak do tej pory użytkowana jedynie przez piwowarów domowych. Polega ona na dodawaniu chmielu w procesie fermentacji cichej, co ma  za zadanie podkreślić i uwypuklić aromaty tej szlachetnej przyprawy.

Piwo Dymione to z całą pewnością piwo najbardziej zbliżone smakiem do tych warzonych w Gdańsku kilka wieków temu. Piwa Rauchbier, do których zalicza się Dymione, to piwa o wyrazistym wędzonym charakterze. Smakują tak, jakby zrobiono je z wody, w której moczono wędzoną szynkę. Styl ten wywodzi się z czasów kiedy słody do produkcji piwa suszone były na paleniskach opalanych drewnem. W czasie suszenia dym z drewna przenikał również słód zmieniając jego właściwości smakowe. Dzisiaj nieliczne browary stosują ten proces celowo. Piwo Dymione tradycyjnie warzone jest w Brovarni w okolicach marca.

Piwo Świąteczne Czekoladowe to piwo ciemne z mocno podkreślonymi nutami czekoladowo-karmelowymi. Jest ono wariacją na temat ciemnego piwa Starogdańskie, dostępnego w Brovarni przez cały rok. Piwo Czekoladowe wyróżnia się przede wszystkim zastosowanymi na etapie produkcji słodami. Zamiast słodu wędzonego używamy prażonych słodów karmelowych czego efektem jest uwydatnienie nut gorzkiej czekolady, kawy oraz ciemnego chleba. Uwarzenie Piwa Czekoladowego jest każdorazowo okazją do promowania niekonwencjonalnych połączeń kulinarnych. Dotychczas piwo było serwowane w towarzystwie prażonych ziaren kakaowca, a wcześniej ze specjalnie dobranym gatunkiem ciemnej czekolady.
 

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij